Test zelfrijdende auto verboden

De Gouverneur van Arizona heeft Uber verboden verder in de Amerikaanse staat te testen met zijn zelfrijdende auto's. De beslissing volgt op een dodelijk ongeluk, waarbij een 49-jarige vrouw om het leven kwam.

Arizona is volgens Reuters een belangrijke testlocatie voor Uber, waar ongeveer de helft van zijn 200 zelfrijdende auto's rondrijden. De gouverneur, Doug Ducey, maakte zijn beslissing bekend in een brief aan Uber-ceo Dara Khosrowshahi. Daarin schrijft hij dat hij de eerder door de politie vrijgegeven video van het ongeluk 'verontrustend en alarmerend' vindt en dat deze vragen oproept over Ubers voortzetting van zijn programma in Arizona.

Verder stelt hij dat zijn prioriteit de openbare veiligheid is en dat Uber niet heeft aangetoond dat dit ook de prioriteit van het bedrijf is. Daarom zou hij de toestemming voor tests met autonome auto's intrekken. De brief bevat geen informatie die erop duidt dat het om een tijdelijke maatregel gaat.

Volgens Reuters had Uber zijn zelfrijdende auto's van San Francisco naar Arizona verplaatst, toen bleek dat het bedrijf niet de juiste vergunningen had. Het bedrijf laat in een reactie weten dat het 'een dialoog met de gouverneur zal blijven voeren'.

Een auto van Uber was bij een ongeluk betrokken, waarbij een 49-jarige vrouw om het leven kwam. Volgens een eerste analyse van de politie zou dit ongeluk moeilijk te voorkomen zijn geweest. Recentelijk bleek uit documenten van The New York Times dat de autonome modus van Uber al langer met gebreken te maken heeft. Zo had het bedrijf moeite om de doelstelling te bereiken niet vaker dan eens per 21 kilometer in te moeten grijpen.

HL | 27/03/2018 08:45