Talkshows vol blanke mannen

Bij RTL Late Night schuiven de minste Nederlanders met een migratie-achtergrond aan en bij De Wereld Draait Door de minste vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van het bureau Motivaction.  Dit meldt de Volkskrant

Motivaction onderzocht De Wereld Draait Door (DWDD), Jinek, Pauw, RTL Late Night en het niet-reportagedeel van Nieuwsuur.

De vier talkshows zijn in 2016 middels een steekproef tijdens weekdagen onderzocht. Journalisten in opleiding turfden van 936 gasten leeftijd, geslacht en etnische achtergrond. Presentatoren en tafelheren en -dames werden niet meegeteld. 

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vooral zijn ondervertegenwoordigd bij DWDD. Daar is 24 procent van de gasten van het vrouwelijke geslacht. Maar ook in het algemeen werden vooral mannen uitgenodigd, slechts dertig procent van de gasten in alle talkshows was vrouw.

RTL Late Night scoorde het laagst qua niet-westerse gasten, met acht procent. Het percentage niet-westerse gasten dat in totaal bij de vier talkshows aanschoof lag op twaalf procent. Dat is ongeveer 1 procent boven het percentage van de Nederlandse bevolking. Daarmee is de doelgroep opvallend goed vertegenwoordigd. Wel worden deze gasten vooral uitgenodigd om over hun afkomst te praten. Voor het eerst keek Motivaction ook naar de reden waarom gasten uitgenodigd werden. 

HL | 06/03/2017 16:07