Raad van State kritisch over aftapwet

Het kabinet heeft een controversieel wetsvoorstel, dat de inlichtingendiensten meer bevoegdheden moet geven, naar de Tweede Kamer gestuurd. De Raad van State vindt echter dat de wet in deze vorm niet naar de Kamer had gemogen.
 

Met het voorstel wil het kabinet ervoor zorgen dat de AIVD en MIVD meer soorten data ongericht mogen aftappen.

Nu mogen de diensten alleen satellietcommunicatie ongericht onderscheppen. Door ook het grootschalig aftappen van 'kabelgebonden' communicatie - zoals bijna al het internetverkeer - mogelijk te maken, moeten de diensten de communicatie van onder meer terroristen beter kunnen bijhouden.

Het wordt bijvoorbeeld mogelijk om alle communicatie tussen Nederland en een ander land af te tappen, of om lokaal al het verkeer via een bepaalde app op te vangen.

Het voorstel is controversieel, omdat uit onthullingen van klokkenluider Edward Snowden is gebleken hoe inlichtingendiensten in het buitenland omspringen met de bevoegdheid om grootschalig communicatie op te vangen. Onder meer de Amerikaanse NSA bleek enorme hoeveelheden internetverkeer van onschuldige burgers te verwerken.

| 30/10/2016 10:57