Obama kritisch over nepnieuws Facebook

De Amerikaanse president Barack Obama is kritisch over hoe nepnieuws op Facebook wordt gepresenteerd. Obama sprak over het nepnieuws tijdens een persconferentie in Duitsland. 

"We leven in een tijd waarbij er zoveel misinformatie wordt verspreid die goed wordt ingepakt. Hierdoor is nieuws op een Facebook-pagina net zo geloofwaardig als op bijvoorbeeld tv", aldus de Amerikaanse president. "Als alles op elkaar lijkt en er geen onderscheid gemaakt kan worden, weten we niet wat we moeten beschermen". 

Obama benadrukte zijn zorgen later in een interview met de New Yorker: "Een uitleg over klimaatverandering van een Nobelprijswinnaar ziet er op Facebook hetzelfde uit als iemand die klimaatverandering ontkent en door de Koch-broers wordt betaald". Hij refereerde daarmee naar een bekende, rijke familie die zich verzet tegen bepaalde klimaatwetgeving.

Uit een analyse van BuzzFeed blijkt dat nepnieuws vlak voor de verkiezingen een belangrijk onderdeel was op Facebook. In de laatste dagen werd er meer op nepartikelen geklikt dan op nieuws op basis van echte bronnen.

Eerder deze week stopten Google en Facebook met adverteren op sites die nepnieuws publiceren.

| 18/11/2016 15:33