Nieuw spionagevirus ontdekt

 

r is een nieuw virus ontdekt in het Midden-Oosten dat onder meer Iran heeft aangevallen. Flame maakt screenshots, leest met chatgesprekken mee en kan de microfoon op afstand inschakelen.  Het virus dat de naam Flame gekregen heeft is ontdekt door Kaspersky Lab.

In een blog schrijft het beveiligingsbedrijf dat het virus 'erg geraffineerd' is en wat betreft complexiteit en functionaliteit andere virussen overstijgt. Bovendien zou Flame mogelijk gelinkt zijn aan Stuxnet, dat eerder grote schade veroorzaakte in Iran en gericht was op het nucleaire programma.
Iran beschuldigde toen de Verenigde Staten (VS) en Israël ervan achter de aanval te zitten. Mogelijk is Flame afkomstig van dezelfde partijen. In ieder geval is Flame gevonden op computers in Iran, Israël, Libanon, Sudan, Syrië, Saudi-Arabië en Egypte.

Volgens Kaspersky is het virus mogelijk al vijf jaar geleden verspreid. Het doel lijkt spionage te zijn. Flame kan dan ook screenshots maken, chatgesprekken afluisteren, toetsaanslagen volgen, het netwerkverkeer in de gaten houden en de microfoon op afstand besturen.
Een Iraans beveiligingsbedrijf laat weten dat er een 'nauwe relatie' is met Stuxnet. Ook het National Computer Emergency Response Team van Iran stelt dat er een mogelijke link is met recente cyberaanvallen in het land.


Hella | 29/05/2012 10:22