Kanker-app onderscheiden

Een app waarmee mensen hun huid kunnen testen op mogelijk kwaadaardige plekjes, de zogeheten Huidmonitor die mede is ontwikkeld door het LUMC, heeft de 'Health app award 2012' gewonnen. De app is gratis beschikbaar voor de iPhone en handhelds die werken met Android.
De Health App Award 2012 is een initiatief van Artsennet en MedicalPHIT. Artsennet heeft in haar app-rubriek ruim 145 medische apps beschreven. Tijdens de wedstrijd konden zowel artsen als patiënten online apps beoordelen. Positieve punten waren vooral de helderheid en bruikbaarheid van de app en de toegenomen aandacht voor huidkanker.

De Huidmonitor is een app waarmee de gebruiker een moedervlek in de gaten kan houden. Met de camera wordt een foto van een moedervlek gemaakt, die vervolgens wordt vergeleken met een database van goed- en kwaadaardige plekjes op de huid. Het is tevens mogelijk om een moedervlek in de loop van de tijd te volgen, door er periodiek een foto van te maken. Zo valt het eerder op als de vlek groeit of verandert.

Drijvende krachten achter de Huidmonitor zijn dermatologen dr. Marcel Bekkenk (Reinier de Graaf Groep), prof.dr. Wilma Bergman (Huidziekten LUMC) en de patiëntenorganisatie Stichting Melanoom. Prof.dr Bergman heeft veel van de 65 voorbeeldfoto's van moedervlekken, melanomen en andere huidtumoren aangeleverd en de teksten van de app gevalideerd.

Hella | 27/06/2012 08:30