HP schrapt 27-duizend banen

HP heeft bij het bekendmaken van de kwartaalcijfers aangekondigd dat 27.000 mensen bij het bedrijf hun baan gaan verliezen. De ontslagen zijn onderdeel van een herstructurering van het bedrijf, waarbij de focus meer op R&D komt te liggen.

De werknemers worden in de komende jaren ontslagen: aan het einde van het fiscale jaar 2014 moeten banen verdwenen zijn. Dit moet een besparing van 3 tot 3,5 miljard dollar per jaar opleveren. Om de afvloeiing van werknemers te bevorderen wordt er een programma opgezet waarmee werknemers vervroegd met pensioen kunnen. Het gaat totaal om 8procent van het totale aantal werknemers van HP.

HP presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers: er werd een omzet van 30,7 miljard dollar behaald en een winst van 1,6 miljard dollar. Dat is minder dan de 31,6 miljard dollar omzet en 2,3 miljard dollar winst in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Vooral de Imaging and Printing-afdeling deed het slecht met een omzetdaling van 10 procent. De software-afdeling deed het met een toename in omzet van 22 procent juist erg goed. HP kondigde eerder aan Imaging and Printing samen te voegen met de afdeling Personal Systems, de pc-tak van het bedrijf. Dit moet efficiënter werken en kosten besparen.

De aankondiging om banen te schrappen komt niet als verrassing: het nieuws lekte vorige week al uit naar diverse media. HP heeft rumoerige tijden achter de rug waarbij voormalig ceo Mark Hurd het bedrijf verliet na aantijgingen van seksuele intimidatie. Zijn opvolger, Leo Apotheker, werkte een jaar bij HP, en vertrok na kritiek. Meg Whitman, die momenteel ceo is, wil met het herstructureren van HP een compleet nieuw bedrijf maken.

| 24/05/2012 10:24