Google maps voegt drukte toe

Wie informatie zoekt op Google Maps over attracties en restaurants, krijgt ook te zien hoe druk het daar is. Google meet niet alleen toeristenhotspots, maar ook drukke gebieden als de Amsterdamse Bloemenmarkt, winkels als Hema en Bijenkorf, supermarkten, restaurants en cafés.

Je kunt met de dienst ook vooruitkijken. Zo is het vrijdagochtend 'redelijk druk' bij het Anne Frank Huis, maar nog lang niet zo 'extreem druk' als om vier uur 's middags. Beter om dan naar het Amsterdam Museum te gaan, of beter nog Casa Rosso, want daar is het dan 'niet druk'. De gemiddelde tijd die bezoekers bij een attractie doorbrengen wordt ook vermeld: anderhalf uur voor het Anne Frank Huis, twintig minuten voor de Hema.

Nog niet alle highlights van de stad geven hun drukte prijs. "Voor sommige plekken zijn nog te weinig gegevens beschikbaar," zegt Cindy Penders van Google Nederland. "Voor andere locaties geven we vanuit veiligheidsoverwegingen geen informatie." 

Ze kan niet zeggen of daarom uitgaansgelegenheden als bioscopen, theaters en concertzalen ontbreken.

Google meet de drukte via gebruikers van Androidtelefoons. Helemaal waterdicht is de methode daardoor niet: weliswaar draagt ruim zestig procent van de smartphonegebruikers in Nederland een telefoon met Googles besturingssysteem mee, niet iedereen heeft locatiediensten aanstaan. "We verzamelen ook alleen data van gebruikers die dat hebben toegestaan."

De dienst is deze week in alle stilte door Google uitgerold in twintig landen. Google Maps bood al informatie over verkeersdrukte en ov reistijden. 

| 28/11/2016 11:31