EU: splitsen Google blijft optie

Eurocommissaris Margrethe Vestager voor mededinging heeft in een interview gezegd dat het opsplitsen van Google tot de mogelijkheden moet blijven behoren als het gaat om maatregelen om de dominantie van het bedrijf in te dammen. Vestager deed de uitspraken tegenover de krant The Telegraph. Over de mogelijkheid tot opsplitsing zegt ze dat 'deze optie open moet blijven en op de agenda moet blijven staan', maar ook dat 'we nog niet helemaal op dat punt zijn aangekomen'. Daarbij waarschuwde ze dat de zoekmachine zodanig groot zou kunnen worden dat deze onmisbaar is voor bedrijven en de economie, aldus de krant. Hoe een mogelijke opsplitsing eruit zou zien, is onduidelijk.

De Eurocommissaris stelt verder dat de EU 'ernstige verdenkingen', oftewel grave suspicions, heeft over de dominantie van Google en zegt verderop in het interview: "We hebben de dominantie op het gebied van zoekmachines bewezen en hebben vastgesteld dat ze deze dominantie gebruiken om zichzelf te promoten en hun concurrenten te verzwakken." 

Ze voegt daaraan toe: "Er is geen verbod op succes in Europa. Je mag dominant zijn en hebt een speciale verantwoordelijkheid om de al verzwakte concurrentie niet te vernietigen." Op de beschuldiging dat ze techbedrijven uitzondert, zegt Vestager dat de motieven voor illegaal gedrag voor alle bedrijven hetzelfde zijn. "Geld, angst en macht, deze motieven zijn al eeuwenlang hetzelfde."

De Europese Commissie heeft Google in juni een boete van 2,4 miljard euro opgelegd voor het bevoordelen van zijn eigen prijsvergelijker in zoekresultaten. Google vecht deze boete aan. Er lopen momenteel nog twee andere zaken, één over Android en de ander over AdSense. In de Shopping-zaak heeft Google maatregelen genomen die door concurrenten als ineffectief worden afgeschilderd. Google is het niet eens met deze conclusie.

Volgens bronnen van persbureau Reuters is er momenteel Europese wetgeving in de maak die techbedrijven tot meer transparantie dwingt op hun platforms, bijvoorbeeld bij het tonen van zoekresultaten.

HL | 26/03/2018 12:51