Cyber-verzekeringen verdubbeld

De Nederlandse verzekeringsmarkt heeft in 2017 minimaal 20 miljoen euro aan premies uit 'cyberverzekeringen' geïnd. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van 2016. Het aantal particulieren bedraagt daarbij nog geen tien procent.

De verdubbeling van tien miljoen euro aan premie-inkomen in 2016 naar twintig miljoen euro in 2017 komt volgens het Verbond van Verzekeraars doordat er meer verzekeraars op de markt zijn die 'cyberverzekeringen' aanbieden. De sector gebruikt deze naam om verzekeringen aan te duiden waarmee personen en organisaties risico's kunnen afdekken omtrent de gevolgen van digitale inbraken, datadiefstal, ddos-aanvallen, ransomware en andere ict-dreigingen. Meer dan negentig procent van de omzet komt uit de zakelijke markt.

Directeur Leo De Boer van het Verbond van Verzekeraars denkt dat er nog veel meer geld te halen valt op de markt. "Mensen realiseren zich de risico’s nog onvoldoende. Samen met diverse stakeholders, waaronder de overheid, het mkb en de it- en securityspecialisten, moeten wij de bewustwording verder op gang brengen. Hier ligt echt een kans van formaat voor onze sector."

De cijfers zijn afkomstig van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek, dat halverwege 2016 en begin dit jaar enquêtes hield onder zakelijke verzekeraars. Het Verbond van Verzekeraars is de belangenvereniging van schade- en levensverzekeraars in Nederland, die de stichting Centrum voor Verzekeringsstatistiek heeft opgericht.

HL | 26/03/2018 12:54