Cloud onbeschermd tegen overheid

Het is onmogelijk data in de cloud te beschermen tegen toegang door overheden. Elk land kan zich toegang verschaffen tot data, ongeacht waar de opslagservers staan. De Amerikanen zijn niet de enigen. Dat meldt Webwereld.

Een onderzoek van het internationale advocatenbureau Hogan Lovells, dat ook een kantoor heeft in Amsterdam, wil bewijzen dat niet alleen de Amerikanen via de Patriot Act toegang hebben tot gegevens van Europese burgers, ongeacht of de servers in de VS staan of in Europa. In het onderzoek worden tevens de juridische mogelijkheden van Europese overheden onder de loep genomen. Die zouden net zo makkelijk data kunnen opeisen.

Het is niet geheel duidelijk of het advocatenbureau het onderzoek op eigen initiatief heeft gedaan of dat het in opdracht is gebeurd. Wel wordt een duidelijke relatie gelegd tussen de "vaak gedebiteerde veronderstelling" dat de Verenigde Staten "alleen staat in het toelaten van overheidstoegang tot data in het kader van opsporing of nationale veiligheidszaken", zo is te lezen in een bijbehorend schrijven. Het bureau reageert hiermee op de oproer die vorig jaar is ontstaan in Europa. De EU bezon zich zelfs op maatregelen.

Hella | 24/05/2012 10:29