ABC News vreest megaboete

In de Verenigde Staten dient binnenkort mogelijk een rechtszaak met mogelijk forse financiële gevolgen voor nieuwszender ABC News. Een vleesverwerkend bedrijf zegt forse schade te hebben geleden door een reportage waarin een product als ‘roze slijm’ werd weggezet. Het bedrijf wil minstens 1,9 miljard dollar schadevergoeding - een bedrag dat kan oplopen tot bijna 6 miljard als wordt bewezen dat ABC News de kijker bewust heeft misleid.

In 2012 berichtte de zender over een vleesproduct van het bedrijf Beef Products Inc. (BFI), dat uit een mengsel van slachtresten, spuitvlees en ammoniak zou bestaan. Dit pink slime zou in worden ingezet als vuller voor gehakt in restaurants en schoolkantines. De producent zelf spreekt liever van Lean Finely Textured Beef dat wordt ingevroren voor verwerking.

BFI claimt forse schade door het verslag en zegt dat het drie vestigingen heeft moeten sluiten, met honderden ontslagen als gevolg. De rechtszaak wordt zoals gebruikelijk in de Verenigde Staten door een jury beoordeeld. De boete van 6 miljard dollar is een reële optie als blijkt dat de zender en journalist Jim Avila vooraf wisten dat het verhaal niet klopte.

Tegenover The Hollywood Reporter bevestigt ABC News tevens dat nieuwslezer Diane Sawyer, die het bewuste segment presenteerde en ook was aangeklaagd, in de jongste aanklacht niet meer voorkomt. Meer bij The Hollywood Reporter

HL | 16/03/2017 10:54