Blog

 

Zaak Apple vs Samsung moet over

De al zeer langdurige rechtszaak tussen Apple en Samsung over een patent op het ontwerp van de iPhone moet opnieuw. Het Amerikaanse Hooggerechtshof zette vorig jaar een streep door de eerder toegekende schadevergoeding, die oorspronkelijk in 2012 werd vastgesteld. 
Met de rechtszaak eist Apple een schadevergoeding van Samsung, wegens patentschending. Het Zuid-Koreaanse bedrijf zou het ontwerp van zijn Galaxy S van de iPhone hebben gestolen. Dat is volgens het bedrijf onder meer te zien aan de afgeronde hoeken van de smartphone.

In eerste instantie kreeg Apple een schadevergoeding van 1 miljard dollar toegewezen door een rechtbankjury, maar dat bedrag werd in hoger beroep al gehalveerd. Afgelopen december oordeelde het Hooggerechtshof dat  de schadevergoeding niet op de goeie manier was vastgesteld.

In de nieuwe rechtszaak zal een nieuwe richtlijn van het Amerikaanse ministerie van Justitie worden gebruikt om de schadevergoeding vast te stellen, meldt Foss Patents maandag. Daarbij wordt onder meer gekeken naar het belang van het betreffende patent, hoe belangrijk het ontwerp van een product is voor het product als geheel, en de "fysieke relatie tussen het gepatenteerde design en de rest van het product".

lees verder »

HL | 24/10/2017 10:16

Helpling haalt miljoenen op

Online marktplaats voor huishoudelijke diensten Helpling heeft opnieuw voor €10 miljoen aan nieuw investeringsgeld binnengehaald.

De investering onder leiding van APACIG is afkomstig van partijen die al eerder hebben geïnvesteerd in de tech start-up. Sinds de oprichting in 2014 heeft het Duitse Helpling in totaal €67 miljoen aan investeringen opgehaald.

lees verder »

HL | 16/03/2017 11:03

Russische hack Yahoo was spear phishing

De hack waardoor twee Russische spionnen en twee hackers wellicht toegang hadden tot 500 miljoen accounts bij internetdienst Yahoo, begon vermoedelijk met 'spear phishing' bij een medewerker van het bedrijf. Daarbij ging het niet om een topman of topvrouw. Dat stelt de FBI.

yahooDe medewerker had deels toegang tot interne systemen die op hun beurt de hackers de weg wezen om accounts binnen te dringen, claimt Ars Technica op basis van een interview met een FBI-medewerker. De Yahoo-medewerker trapte vermoedelijk in 'spear phishing', een methode van phishing die gericht is op een enkele persoon of een enkel bedrijf. Door iemand uit te zonderen en specifiek op die persoon te gaan phishen is de kans op succes groter.

lees verder »

| 16/03/2017 10:55

ABC News vreest megaboete

In de Verenigde Staten dient binnenkort mogelijk een rechtszaak met mogelijk forse financiële gevolgen voor nieuwszender ABC News. Een vleesverwerkend bedrijf zegt forse schade te hebben geleden door een reportage waarin een product als ‘roze slijm’ werd weggezet. Het bedrijf wil minstens 1,9 miljard dollar schadevergoeding - een bedrag dat kan oplopen tot bijna 6 miljard als wordt bewezen dat ABC News de kijker bewust heeft misleid.

In 2012 berichtte de zender over een vleesproduct van het bedrijf Beef Products Inc. (BFI), dat uit een mengsel van slachtresten, spuitvlees en ammoniak zou bestaan. Dit pink slime zou in worden ingezet als vuller voor gehakt in restaurants en schoolkantines. De producent zelf spreekt liever van Lean Finely Textured Beef dat wordt ingevroren voor verwerking.

lees verder »

HL | 16/03/2017 10:54

RvC Telegraaf geeft nadere uitleg

De Raad van Commissarissen van TMG heeft een brief gestuurd aan belanghebbenden in het slepende overnameproces van de uitgeverij om uit te leggen hoe het proces is verlopen. In de brief benadrukt de Raad dat alle stappen “na zorgvuldig beraad” zijn gezet en dat het Talpa-voorstel “geen realistisch alternatief” is.

 

lees verder »

HL | 16/03/2017 10:52

tech giganten laten inreisverbod lopen

Een grote groep techbedrijven heeft zich opnieuw aangesloten bij een rechtszaak tegen het inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump.  Google, Facebook en Apple zijn dit keer opvallende afwezigen.
 

Begin februari sloten 97 bedrijven, voornamelijk uit de techsector, zich aan bij een rechtszaak tegen het eerste inreisverbod van Trump, dat uiteindelijk door een rechter van tafel werd geveegd. Een groep van ruim zestig bedrijven is nu betrokken bij een rechtszaak tegen Trumps tweede poging om een inreisverbod voor elkaar te krijgen. . Onder meer Airbnb, Dropbox en Kickstarter bevinden zich in die groep, maar de giganten Apple, Google, Facebook, Netflix, Microsoft, Intel en Twitter zijn afwezig, meldt Reuters. Zij hebben niet toegelicht waarom ze zich hebben teruggetrokken uit de zaak.

lees verder »

HL | 16/03/2017 10:45

Australiƫ blokkeert horrorgame

De nieuwe horrorgame Outlast 2 krijgt geen leeftijdsclassificatie in Australië, zodat de game er niet kan verschijnen.
De Classification Board, een instelling van de Australische overheid die producten van een minimum leeftijd voorziet, claimt dat Outlast 2 "seks, drugsmisbruik of verslaving, misdaad, wreedheid, geweld of weerzinwekkende acties op een dergelijke manier overbrengt dat ze tegen de standaard van moraliteit en fatsoen gaan die door redelijke volwassenen wordt aangehouden".

Outlast 2 komt daarom niet in Australië uit, tenzij de ontwikkelaar elementen verandert en de game opnieuw opstuurt naar de Classification Board.

Tot 2013 was de hoogste classificatie in Australië MA15+, wat inhoudt dat alle games geschikt moeten zijn voor spelers vanaf vijftien jaar. Omdat games in Australie een leeftjdsclassificatie nodig hebben, zijn  veel games er nooit uitgekomen.

lees verder »

HL | 16/03/2017 10:40

Amazon deelt Echo gegevens

Amazon heeft de interne gegevens van een Echo-speaker aan de Amerikaanse politie overhandigd, nadat het bedrijf zich in eerste instantie tegen het opvragen van de gegevens had verzet. De eigenaar van de speaker gaf toestemming voor het gebruik van de data in een moordzaak.

Amazon Echo Dot (2nd gerenation)Volgens de Associated Press heeft de verdachte en eigenaar van de Echo-speaker aangegeven geen bezwaren te hebben tegen het delen van de informatie door Amazon. Het internetbedrijf verzette zich in eerste instantie tegen het opvragen van de informatie, omdat dit in strijd zou zijn met de privacyrechten van zijn klanten.

lees verder »

HL | 07/03/2017 12:30

TMG-topmannen vechten schorsing aan

De door Telegraaf Media Groep geschorste topmannen Geert-Jan van der Snoek en Leo Epskamp gaan hun op non-actiefstelling bij de rechter aanvechten, meldt het Financieele Dagblad op basis van meerdere bronnen. Van der Snoek en Epskamp werden afgelopen weekende geschorst door de Raad van Commissarissen, omdat hun opstelling een soepele overname door Mediahuis en VP Exploitatie in de weg zou staan.

 

lees verder »

HL | 07/03/2017 12:29

Facebook faalt bij kinderporno

 

 

lees verder »

HL | 07/03/2017 12:22

Google beticht van fake nieuws

Google is facing accusations of spreading fake news, after being repeatedly discovered sharing falsehoods and conspiracy theories through its “featured snippets in search” functionality.

The feature automatically pulls in short answers to common queries from popular websites. It can show them in the search results directly, and is also the basis for the quick answers provided through Google’s smart speaker device, the Google Home.

lees verder »

Guardian | 06/03/2017 16:14

Jacques Brel krijgt standbeeld

Jacques Brel krijgt later dit jaar een standbeeld in Brussel. Het kunstwerk moet een getrouwe weergave worden van de beroemde Brusselse zanger, die met open armen op het podium wordt uitgebeeld. Jacques Brel werd in 1929 geboren in de Brusselse gemeente Schaarbeek en overleed in 1978 in Parijs. Hij zong zowel in het Frans als het Nederlands.

Bekende nummers zijn onder meer Ne me quitte pasMariekenMijn vlakke landBruxelles en Amsterdam. Bijna veertig jaar na zijn overlijden wordt hij dan toch vereeuwigd in de Belgische hoofdstad. Het beeld van beeldhouwer Tom Frantzen komt te staan op het Oud Korenhuis, een plein waar ook de Stichting Jacques Brel is gevestigd. Ondernemers hadden erom gevraagd en hopen dat het kunstwerk toeristen trekt. Het is niet ver van Manneken Pis.

Het project is een initiatief van de Brusselse wethouder van Economische Zaken Marion Lemesre en moet het plein wat meer "cachet" geven. "Ik twijfel er niet aan dat selfies met de grote chansonnier binnenkort de wereld zullen rondgaan", aldus Lemesre.

lees verder »

HL | 06/03/2017 16:12

Talkshows vol blanke mannen

Bij RTL Late Night schuiven de minste Nederlanders met een migratie-achtergrond aan en bij De Wereld Draait Door de minste vrouwen, zo blijkt uit onderzoek van het bureau Motivaction.  Dit meldt de Volkskrant

Motivaction onderzocht De Wereld Draait Door (DWDD), Jinek, Pauw, RTL Late Night en het niet-reportagedeel van Nieuwsuur.

De vier talkshows zijn in 2016 middels een steekproef tijdens weekdagen onderzocht. Journalisten in opleiding turfden van 936 gasten leeftijd, geslacht en etnische achtergrond. Presentatoren en tafelheren en -dames werden niet meegeteld. 

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vooral zijn ondervertegenwoordigd bij DWDD. Daar is 24 procent van de gasten van het vrouwelijke geslacht. Maar ook in het algemeen werden vooral mannen uitgenodigd, slechts dertig procent van de gasten in alle talkshows was vrouw.

lees verder »

HL | 06/03/2017 16:07

Kamergotschi Klaver best verzorgd

Jesse Klaver is de best verzorgde Kamergotchi. Dat heeft presentator Arjen Lubach zondagavond bekendgemaakt in Zondag met Lubach. Het VPRO-programma lanceerde twee weken geleden een variant op de Tamagotchi, een virtueel huisdiertje waar de eigenaar virtueel voor moet zorgen. Spelers van de Kamergotchi-app krijgen een ei dat ze open moeten schudden en waarin dan een van de zeventien belangrijkste lijsttrekkers zit. Zij moeten deze vervolgens eten, aandacht en kennis geven. Bij actueel nieuws krijgt de speler ook nog eens een bericht dat de politicus meer aandacht nodig heeft.

De Kamergotchi had de afgelopen twee weken meer dan 750.000 spelers. Het aantal lijsttrekkers was evenwichtig verdeeld over het aantal spelers. Zondag met Lubach heeft een peiling samengesteld op basis van zorg en aandacht die de spelers aan hun huisdiertje hebben gegeven. Het spel blijft  actief tot en met 12 maart. Welke spelers het beste voor hun virtuele lijsttrekker hebben gezorgd, is volgende week bekend.

lees verder »

HL | 06/03/2017 16:04

BT betaalt 1,4 mjd voor Champions League

Het Britse telecombedrijf BT heeft rivaal Sky opnieuw afgetroefd bij het verkrijgen van de tv-rechten in Groot-Brittannië voor de Champions League. Het voormalige staatsbedrijf betaalt een kleine 1,4 miljard euro om vanaf het seizoen 2018-2019 de beelden van het Europese topvoetbal nog eens drie jaar te mogen uitzenden.
 

Per seizoen gaat het om 394 miljoen Engelse pond, ruim 455 miljoen euro, waarmee BT bijna een derde meer betaalt dan in de huidige in 2015 afgesloten verbintenis. In 2013 ging BT de concurrentie met sportzender Sky aan door de rechten van de belangrijkste Europese voetbalcompetitie binnen te halen, toen nog voor 345 miljoen euro per seizoen.

 

lees verder »

| 06/03/2017 16:00

Ford test 3D-printen onderdelen

Autofabrikant Ford houdt een proef met het 3D-printen van auto-onderdelen. Daarvoor wordt een zeer grote printer van het bedrijf Stratasys gebruikt. Andere autofabrikanten gebruiken al 3D-printtechnologie om reserveonderdelen te maken. Ford wil de technologie ook inzetten bij nieuwe auto's waar slechts een beperkt aantal van verschijnt, zoals racemodellen.

Ook grote onderdelen als spoilers zouden uit de 3D-printer kunnen rollen. Zulke onderdelen worden dan van plastic gemaakt en zijn een stuk lichter dan traditionele auto-onderdelen.

Volgens Ford is het goedkoper om 3D-printers te gebruiken als er relatief weinig exemplaren van een onderdeel nodig zijn. Autocomponenten zouden ook gepersonaliseerd kunnen worden afgeleverd.

lees verder »

HL | 06/03/2017 15:58

pornozaak valt wegens hacksoftware

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft alle aanklachten tegen een verdachte in een kinderpornozaak laten vallen. Het ministerie is niet bereid om broncode vrij te geven van software die werd gebruikt om de man op te sporen. In de Verenigde Staten en daarbuiten lopen honderden zaken tegen mensen die gebruik zouden hebben gemaakt van de kinderpornosite Playpen, die alleen via het geanonimiseerde Tor-netwerk te bereiken was.

De FBI spoorde de beheerders van de site op, en liet Playpen vervolgens enige tijd online. De opsporingsdienst maakte gebruik van een onbekende kwetsbaarheid in Tor om te kunnen zien wie de bezoekers van Playpen waren.

Advocaten die verdachten verdedigen willen dat de FBI de broncode achter de hacksoftware openbaar maakt. Daar zijn de FBI en het ministerie van Justitie echter niet toe bereid, meldt Ars Technica maandag.

lees verder »

HL | 06/03/2017 15:55

Progressieve clubs VS afgeperst

Russische hackers zouden het hebben gemunt op verschillende progressieve organisaties in de Verenigde Staten. Zij zouden gevoelige informatie van de groeperingen gestolen hebben en vervolgens om zwijggeld hebben gevraagd. Dat meldt Bloomberg.  Het verhaal komt van twee ingewijden die betrokken zijn bij het onderzoek naar de hacks door de FBI en enkele beveiligingsfirma’s.

Tenminste twaalf organisaties zouden zijn afgeperst sinds de Amerikaanse verkiezingen in november van vorig jaar. Daarbij zouden de hackers voorbeelden meesturen van de informatie die zij hebben gestolen. In één geval zou het gaat om een mailwisseling tussen een non-profitorganisatie en een financiële sponsor waarin werd gesproken over het gebruik van sponsorgeld om door anti-Trump-demonstranten gemaakte kosten te dekken. Bloomberg meldt dat een aantal van de gehackte groeperingen besloten hebben om zwijggeld te betalen. Het bedrag dat de hackers lag bij de onderzochte gevallen tussen de 30.000 en 150.000 dollar, te betalen in bitcoins.

Als slachtoffers worden The Center of American Progress en Arabella Advisors bij naam genoemd. Een woordvoerder van laatstgenoemde instelling bevestigt dat er een hackaanval heeft plaatsgevonden en dat het motief hoogstwaarschijnlijk van financiële aard was.

lees verder »

HL | 06/03/2017 15:51

ACM start onderzoek naar kabelaars

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar de markt van triple en quad play, ook bekend als alles -in-1 waarbij internet, televisie, telefonie al dan niet met  mobiele telefonie gekoppeld wordt in een abonnement.ACM – die zowel mededingingstoezichthouder als telecomtoezichthouder is, ziet risico’s voor de markt nu er praktisch twee grote quad-spelers zijn: KPN en (sinds eind vorig jaar) VodafoneZiggo. Op de mobiele telefoniemarkt zijn Tele2 en T-Mobile relatief groot, maar op de markt van internet en televisie zijn dat relatief kleine spelers.

Volgens een voorlopige conclusie van de ACM lijkt het ‘risico dat verticale verwevenheid met content de concurrentie op de retailmarkt tussen ISPs verstoort, tot op heden beperkt.'

lees verder »

HL | 03/03/2017 11:32

Lijsttrekkers maken Telegraaf

De Telegraaf komt maandag 6 maart met een speciale verkiezingseditie die deels is samengesteld door de leiders van zes politieke partijen. In de krant mogen Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Geert Wilders (PVV), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) ieder drie pagina’s vullen met boodschappen die zij belangrijk vinden. Ze zijn voor één dag hoofdredacteur van hun eigen Telegraaf.

Het is niet de eerste keer dat De Telegraaf politici de krant laat vullen. Ook in 2006, 2010 en 2012 maakte de politiek er zijn eigen verkiezingskranten. “Met de vierde verkiezingskrant bouwen we verder aan een mooie traditie van De Telegraaf”, aldus hoofdredacteur Paul Jansen. “Ik ben heel benieuwd met welke spraakmakende voorpagina’s mijn collega’s, de zes gast-hoofdredacteuren, onze lezers maandag gaan verrassen.” Meer bij De Telegraaf

lees verder »

HL | 03/03/2017 11:30

Blendle en Vice werken samen

Internetkiosk Blendle en de Nederlandse editie van VICE zijn een samenwerking aangegaan rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Dat maakt Blendle bekend in een mailing. De twee partijen publiceren samen tot aan de verkiezingen iedere werkdag een interview met één van de lijsttrekkers van de grotere politieke partijen. De interviews zijn bij Blendle alleen te zien in diens app, maar zijn bij VICE ook gewoon op de website te zien.

 

lees verder »

HL | 03/03/2017 11:28

Prive-mail Pence gehackt

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence gebruikte zijn persoonlijke e-mailadres als gouverneur van de staat Indiana om belangrijke veiligheidskwesties te bespreken. Zijn account werd vorige zomer gehackt, meldt The Indianapolis Star. Volgens e-mails die in bezit zijn van de krant communiceerde Pence via zijn persoonlijke AOL-adres met hoge functionarissen en adviseurs. De onderwerpen liepen uiteen van de veiligheid van zijn gouverneurswoning tot hoe de staat moest omgaan met internationale veiligheidskwesties.

De hacker van het e-mailaccount van Pence stuurde een e-mail naar al zijn contacten met het bericht dat hij en zijn vrouw op de Filipijnen vastzaten en geld nodig hadden. Het was vermoedelijk geen gerichte hack op Pence, maar een willekeurige aanval. Pence leverde vorig jaar nog veel kritiek op de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, die onder vuur kwam te liggen doordat ze als minister van Buitenlandse Zaken een privéserver gebruikte om haar e-mail te behandelen.

lees verder »

HL | 03/03/2017 11:26

Motorola wil weer af van Lenovo

Smartphones gemaakt door Motorola krijgen  weer de bedrijfsnaam als merk. Daarmee stapt het bedrijf af van het gebruik van Lenovo als smartphonemerk. Dat vertelde Motorla-president Aymar de Lencquesaing aan CNET. De oude merknaam zal gefaseerd in de komende jaren worden ingevoerd, waarbij per land wordt gekeken hoe dit het beste gedaan kan worden.

Volgens De Lencquesaing is Motorola al een sterke naam in onder andere Brazilië, waar dit merk relatief makkelijk geïntroduceerd kan worden. In bijvoorbeeld Rusland is Lenovo echter een bekender merk. Motorola wil zijn merknaam ook hanteren in China, het thuisland van moederbedrijf Lenovo.

Afgelopen jaar besloot Motorola om weg te stappen van de traditionele merknaam. Daarvoor in de plaats kwam 'Moto by Lenovo', waarmee er meer nadruk moest komen op het moederbedrijf van de smartphonemaker. Nu draait Motorola deze beslissing terug. Door Motorola als merknaam te hanteren, hoopt het bedrijf klanten te herinneren aan hun lange geschiedenis op de telefoonmarkt. 

lees verder »

| 03/03/2017 11:24

Uber vraagt vergunning auto's

Taxidienst Uber gaat toch een vergunning aanvragen voor het testen van zelfrijdende auto’s. Het bedrijf weigerde dit eerst te doen. Dat vertelt het bedrijf aan Mercury News

Uber begon in december met het testen van zelfrijdende auto’s in Californië, maar had daar geen vergunning voor. De Deparment of Motor Vehicles (DMV) eiste daarom dat het bedrijf de wagens weer van de weg haalde.  De taxidienst verplaatste zijn tests  naar Arizona, maar heeft nu alsnog een vergunning voor Californië aangevraagd. "We nemen de benodigde stappen om onze vergunning te bemachtigen bij de DMV", aldus een woordvoerder van het bedrijf. 

Google-moederbedrijf Alphabet klaagde onlangs Uber aan. Het bedrijf zou technologie hebben gestolen van de zoekgigant, die in de zelfrijdende auto’s wordt gebruikt. Uber ontkent dit.

lees verder »

HL | 03/03/2017 11:22

Spotify: 50 miljoen abonnees

Spotify heeft 50 miljoen betalende abonnees. Dat maakt de dienst donderdag zelf bekend via Twitter. In augustus van 2016 maakte het bedrijf voor het laatst bekend hoeveel betalende abonnees er zijn. Destijds waren het er 39 miljoen. Vijf maanden daarvoor lag het aantal nog op 30 miljoen.

Het is de dienst gelukt om in zes maanden zo’n elf miljoen abonnees aan zich te binden.

Waarom Spotify ineens zoveel betalende abonnees erbij gekregen heeft, heeft het bedrijf niet bekendgemaakt. Mogelijk heeft het te maken met acties die bestaande abonnementen tijdelijk goedkoper maken. Spotify is de grootste muziekstreamingdienst ter wereld. Maandelijks gebruiken meer dan 100 miljoen mensen de dienst, waarvan er dus minstens 50 miljoen betalen. De luisteraar die niet betaalt luistert naar ruim 60 miljoen advertenties tussen nummers door.

lees verder »

HL | 03/03/2017 11:20

Tikfout oorzaak grote storing Amazon

Een simpele tikfout was dinsdag de oorzaak van de wereldwijde storing op internet. Dat heeft Amazon Web Services (AWS) donderdag bekendgemaakt. 

Een medewerker probeerde een probleem op te lossen met de cloudservers van Amazon en moest er een paar  uitzetten. Per abuis gaf hij het commando om een hele reeks servers uit te schakelen. Dat leverde een kettingreactie op waardoor de computers herstart moesten worden. Websites als BuzzfeedExpedia en Medium waren uren nauwelijks te bereiken Ook Snapchat had last van de storing. Uiteindelijk duurde die vier uur.

lees verder »

HL | 03/03/2017 11:16

Cliff Richard slaat terug naar de BBC

Sir Cliff Richard has accused a BBC reporter of “strong-arming” South Yorkshire police into cooperating after he was accused of a historic child sex assault. The 76-year-old singer said officers co-operated after reporter Dan Johnson “threatened” to broadcast a story. BBC editors deny the allegation. Richard has sued the BBC, and South Yorkshire police, over reports naming him as a suspected sex offender. He says his privacy was invaded and he wants “’very substantial” damages.

BBC bosses said they will defend themselves “vigorously”. Details of Richard’s claims emerged at a preliminary hearing at the high court in London on Wednesday. The singer did not attend the hearing. Richard sued following coverage of a police raid at his apartment in Sunningdale, Berkshire, in August 2014. Lawyers representing the singer say he suffered “profound and long-lasting” damage, and that he has run up more than £1m in legal bills.

lees verder »

HL | 02/03/2017 13:35

Noren komen met anti-reaguurtruc

Steeds meer nieuwsmedia gooien de reactiemogelijkheid op slot vanwege de bedroevende kwaliteit van de meeste bijdragen.  Een Noorse uitgave heeft een innovatief en geestig idee om commentaar in stand te houden en de kwaliteit te verhogen: een quiz. Technologie-site NRKbeta, onderdeel van de Noorse publieke omroep NRK, kwam met het voorstel bij de behandeling van een nieuwe controversiële internetsurveillancewet (zoals de Wiv in Nederland) waar de gemoederen hoog over opliepen. Door mensen een aantal inhoudelijke vragen te stellen over het artikel wordt bewijs geleverd dat ze het ook daadwerkelijk hebben gelezen en begrepen.

De quiz is gebouwd als Wordpress-plugin, meldt Nieman Lab. Hij wordt momenteel alleen ingezet op NRKbeta. De quiz duikt ook slechts onder een handvol artikelen op - maar mits succesvol overweegt NRKbeta het onder alle artikelen te activeren. Volgens NRKbeta-journalist Ståle Grut is het de taak van een publieke omroep om kwalitatief hoogstaande gesprekken te bevorderen. Meer bij Nieman Lab

lees verder »

HL | 02/03/2017 13:30

Top Telegraaf in zwaar gevecht

Quote bericht over ruzie in de TMG-top, waar ondanks het hogere bod van Talpa, de Raad van Commissarissen het liefst met Mediahuis verder zou willen. Mediahuis biedt 5,90 euro per aandeel; Talpa verhoogde gisteren het bod naar 6,35 euro. Quote spreekt van een ‘machtsvete’ waarbij onderlinge belangen en argwaan zwaarder wegen dan de hoogte van het bod. “De invloed van de Botman en Van der Snoek-getrouwen lijkt zo langzamerhand uitgewerkt. De Mol biedt meer geld, maar het kamp Van Puijenbroek lijkt geen zin meer te hebben in het Trojaanse leger aan de Basisweg.” Het Financieele Dagblad wijdt een analyse aan de overname onder de veelzeggende kop Strijd om TMG krijgt vileine trekken.

De krant schrijft dat De Mol het de raad van commissarissen nog knap lastig kan maken met een lange juridische strijd waarvan de uitkomst onzeker is. Eerder stelde De Volskrant dat De Mol zich opstelt als een hedgefonds: een belang nemen in het bedrijf, dat belang vergroten en het bedrijf tegen grote winsten in  stukken knippen en verkopen.

lees verder »

HL | 02/03/2017 13:25

Duitsland wil schoonmaak smartphone

De Duitse overheid heeft opgeroepen tot een voorjaarsschoonmaak voor smartphones, om zo mogelijke veiligheidsrisico's te verkleinen. "Gebruikers moeten de lentetijd gebruiken om onnodige zaken van hun smartphone te verwijderen", aldus het Bundesamtes für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zo krijgen gebruikers het advies om ongebruikte apps en bestanden te verwijderen, net als  cookies en cache van de browser. Ook doen gebruikers er verstandig aan om wifi-netwerken waar ooit verbinding mee is gemaakt en die niet vaak worden gebruikt te verwijderen. Hetzelfde geldt voor door apps opgeslagen wachtwoorden. Die kunnen gebruikers ook handmatig invoeren, aldus het BSI.

lees verder »

HL | 02/03/2017 13:15

Online supermarkt breidt bezorggebied uit

Online supermarkt Picnic breidt zijn bezorgdienst uit richting het westen van Nederland. Dat laat de startup donderdag weten. De dienst is per 2 april ook beschikbaar in Delft, Rijswijk, Leidschendam, Voorburg, Nootdorp, Delfgauw en Den Hoorn. 

Picnic is van plan dit jaar in totaal tien tot vijftien nieuwe steden aan de dienst toe te voegen. Middelgrote steden zoals Apeldoorn, Gouda, Lelystad en Zoetermeer staan ook in de planning. 

Het bedrijf bezorgt zonder extra kosten bestelde boodschappen aan huis. De boodschappen worden met  elektrische bestelwagens afgeleverd. Volgens de startup wordt op deze manier de CO2-uitstoot beperkt, omdat hun klanten niet meer met de auto naar de supermarkt rijden. Bovendien worden alleen levensmiddelen ingekocht die al zijn besteld. Hierdoor is er geen voedselverspilling.

lees verder »

HL | 02/03/2017 13:12

Winkel-app Yippie al failliet

Winkel-app Yippie, een Nederlandse startup die consumenten hielp om de goedkoopste producten te vinden, heeft faillissement aangevraagd. CEO Maurice Kroon zei tegen Emerce dat dit niet het einde betekent van zijn bedrijf. Deze zomer al moet een nieuwe versie van de app gelanceerd worden.  


"Dit is geen drama. Het is jammer dat het zo loopt, maar ik zie het als een kans om weer te gaan bouwen", aldus Kroon. In 2015 haalde Yippie nog  600.000 euro op bij een aantal durfinvesteerders en ondernemers. Het bedrijf werkt met behulp van een notificatiesysteem dat een melding geeft wanneer ergens een goedkoper product is gevonden. Yippie werkte hiervoor samen met verschillende webshops. Er waren zo’n 2.500 retailers aangesloten bij het platform.

lees verder »

HL | 02/03/2017 13:06

Twitter wil met AI gepest terugdringen

Twitter wil pestgedrag en misbruik verder aanpakken en geeft gebruikers de mogelijkheid om onder meer accounts zonder foto te negeren. Ook kunnen Twitter-gebruikers ervoor kiezen om geen tweets meer te zien van gebruikers die geen geverifieerd telefoonnummer en/of e-mailadres hebben, meldt het bedrijf.

Spam-accounts of trollen hebben vaak geen profielfoto. Volgens Twitter was er onder gebruikers veel vraag naar meer manieren om dergelijke accounts te weren. De nieuwe filter-opties wordt de komende week uitgerold. Ze zijn te vinden in het menu 'geavanceerde filters', dat in de instellingen onder het notificaties-tab staat.

Kunstmatige intellgentie

Twitter breidt daarnaast de mogelijkheid om trefwoorden tijdelijk of permanent uit de tijdlijn te schrappen uit naar hele zinnen en gesprekken. Gebruikers kunnen zelf vanuit hun tijdlijn kiezen of zij woorden, hashtags, zinnen of gesprekken een dag, een week, een maand of helemaal nooit meer willen zien.

lees verder »

HL | 02/03/2017 13:03

FD groeit digitaal sterk

FD Mediagroep heeft in 2016  het aantal digitale abonnees van het Financieele Dagblad (FD) sterk zien toenemen. Ook de advertentieopbrengsten bij radiozender BNR zaten in de lift, meldde het mediabedrijf.

De totale omzet kwam afgelopen jaar uit op 74,5 miljoen euro. Dat is 4,3 procent meer dan een jaar eerder. Digitale abonnementen waren goed voor 40 procent van de omzet en leverden daarmee de grootste bijdrage.

In 2015 moest FD Mediagroep het nog vooral van adverteerders hebben. Die omzet stabiliseerde vorig jaar.

lees verder »

HL | 02/03/2017 13:01

brandweer wil drones inzetten

De Nederlandse brandweer wil een eigen luchtvaartorganisatie starten, die drones moet inzetten tijdens grote branden.
De drones gaan met optische en warmtecamera’s brandhaarden  en mensen in een brandend gebouw te localiseren.
De brandweer wacht nog op een landelijke vergunning voor het gebruik van drones. Voorzitter Stephan Wevers van Brandweer Nederland verwacht dat deze zal worden toegekend. "We voldoen met onze eigen luchtvaartorganisatie aan de strenge eisen die de Inspectie Leefomgeving en Transport stelt."

lees verder »

HL | 02/03/2017 12:59

Baas Yahoo raakt miljoenenbonus kwijt

Yahoo-directeur Marissa Mayer krijgt dit jaar geen bonus, nadat bleek dat de site te maken heeft gehad met een enorm datalek dat de persoonlijke informatie van meer dan 1 miljard gebruikers trof. Mayer zal zowel haar cashbonus van 2 miljoen dollar als een aandelenbonus van enkele miljoenen dollars niet accepteren, meldde Yahoo woensdagnacht.

In 2013 en 2014 werd Yahoo getroffen door enorme datalekken, waarbij informatie over ruim 1 miljard accounts werd buitgemaakt. Uit intern onderzoek bleek dat Mayer en haar team te langzaam reageerden op het datalek uit 2014. Pas vorig jaar werd het bestaan van het beveiligingsprobleem openbaar gemaakt. In 2015 en 2016 konden hackers nog 32 miljoen Yahoo-accounts binnendringen door gebruik te maken van nepcookies, blijkt uit het onderzoek. Nadat duidelijk werd dat hackers, vermoedelijk in overheidsdienst, waren binnengedrongen, werden slechts 26 gebruikers hierover geïnformeerd.

Yahoo wordt binnenkort verkocht aan de Amerikaanse provider Verizon. Daarbij is de prijs met 350 miljoen dollar verlaagd, vanwege reputatieschade door de beveiligingsproblemen. Er lopen meer dan veertig rechtszaken tegen Yahoo vanwege de lekken.

lees verder »

hl | 02/03/2017 12:54

Trams San Francisco gehackt

Hackers have managed to infect and take over more than 2,000 computers used to operate San Francisco’s public transport system, forcing the Municipal Transportation Agency (MTA) to open the gates and allow passengers to ride for nothing.

The attackers used a variant of the HDDCryptor malware to infect 2,112 computers on Friday, encrypting their data and preventing them from operating normally – holding them to ransom for 100 bitcoin (£58,514, $73,086), according to the Register,.

lees verder »

| 28/11/2016 11:56

Silicon Valley vreest problemen met visums

The main US visa program for technology workers could face renewed scrutiny under President-elect Donald Trump and his proposed attorney general, Senator Jeff Sessions, a longtime critic of the skilled-worker program. Under the H-1B visa scheme, 65,000 workers and another 20,000 graduate student workers are admitted to the US each year. The tech industry, which has lobbied to expand the program, may now have to fight a rear-guard action to protect it, immigration attorneys and lobbyists said.